Vi bildades år 2004 som ett företagsnätverk för positiv utveckling i Sorunda.
Året därpå blev vi ett parti och arbetar sedan dess med att förbättra hela vår kommun. Tack vare förtroendet från 1 034 väljare behöll vi vår position som fjärde största parti i kommunvalet 2022.
Vi har 2 mandat av 41 i Kommunfullmäktige och Du finner oss i Kommunstyrelsen, Barn- och utbildningsnämnden, Socialnämnden, Samhällsbyggnadsnämnden, Kultur och fritidsnämnden samt Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden.
Vår hjärtefråga är en likvärdig fördelning av resurser i hela vår kommun!
Vi har en humanistisk grundsyn och tror på allas lika värde oavsett ålder, kön, etnicitet, religion, etc. Vi värnar demokratin och Ditt inflytande. Vi är vanliga invånare och engagerar oss till 100% på vår fritid.
Vi lyssnar på Dig och ser hellre praktiska lösningar än politiska låsningar. Vi röstar själva på olika partier i region och riksdag. Rösta på oss i kommunvalet och på andra partier i region- och riksdagsvalen!
Organisation
Vår verksamhet är att bedriva politik i Nynäshamns kommun. För att kunna göra detta krävs en ideell förening.
- Vår politiska verksamhet är föreningens "kärnverksamhet" som levererar värde till väljarna
- Vår förening är en "servicefunktion" till kärnverksamheten.
Vår politiska organisation kompletteras således av vår administrativa organisation, föreningen. Båda behövs för att partiet ska fungera politiskt och administrativt.
Politisk organisation
Kommunfullmäktige, KF
Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ. Kommunfullmäktiges ledamöter väljs av medborgarna var fjärde år. Fullmäktige beslutar bland annat om skatt och budget.
Ledamöterna i kommunfullmäktige representerar sina respektive partier. Hur många ledamöter det blir per parti beror på hur många röster partiet har fått i det allmänna kommunalvalet där du som medborgare har röstat.
Kommunstyrelsen, KS
Kommunstyrelsen utses av kommunfullmäktige och lämnar förslag i alla ärenden som kommunfullmäktige ska besluta om. Den brukar därför kallas för kommunens "regering".
Kommunstyrelsen ansvarar bland annat för förvaltningen av kommunens ekonomi och övergripande planering.
Kommunstyrelsens fastighets- och investeringsutskott
Utskottet bereder och fattar även beslut i vissa frågor gällande byggnader och investeringar.
Ledamot Per Ranch, per.ranch @ sorundanet.se
Nämnder och utskott
Förutom att en kommun behöver ha en kommunstyrelse får kommunerna själv bestämma vilka nämnder som ska finnas. I vår kommun har kommunfullmäktige beslutat om dessa nämnder:
- Barn- och utbildningsnämnden
- Kultur- och fritidsnämnden
- Samhällsbyggnadsnämnden
- Socialnämnden
- Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden
Nämnderna tar beslut i frågor inom sitt ansvarsområde. Kommunfullmäktige har bestämt vilka frågor varje nämnd ska ha ansvar för. Det är även fullmäktige som tar beslut om hur många personer som ska finnas i varje nämnd, vem som ska vara ordförande, förste vice- och andra vice ordförande. Fördelningen av partiernas platser i nämnden motsvarar fullmäktiges fördelning.
Barn- och utbildningsnämnden, BUN
Nämnden ansvarar för frågor om barnomsorg och utbildning d.v.s förskola, grundskola, grundsärskola och skolmåltider.
Ledamot Lena Dafgård, lena.dafgard @ sorundanet.se
Socialnämnden, SON
Nämnden ansvarar bland annat för socialbidrag, bostadsanpassning och restaurangers serveringstillstånd. Nämnden arbetar även med frågor om stöd och service för äldre, personer med funktionsvariation, barn och ungdomar, familjer, flyktingar, invandrare och personer med missbruksproblem.
Ersättare Irene Ångström, irene.angstrom @ sorundanet.se
Samhällsbyggnadsnämnden, SBN
Nämnden hette tidigare Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Nämnden ansvarar för planering av bostäder och infrastruktur samt för skötsel av stadsmiljö. Frågorna handlar om detalj- och översiktsplanering, bygglov, utsmyckning av offentliga platser, namnsättning av gator och vägar, snöröjning, vatten, avlopp, gästhamn och turistbyrå.
Ledamot Lasse Swärd, lasse.sward @ sorundanet.se
Kultur- och fritidsnämnden, KFN
Kultur- och fritidsnämnden ansvarar bland annat för kommunens simhall, bibliotek och idrottsplatser.
Ersättare Lou-Lou Hillstad, lou-lou.hillstad @ sorundanet.se
Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden
Nämnden arbetar för att utveckla näringslivs och besöksnäring samt att utifrån näringslivets behov säkerställa utbildning och en god arbetsmarknad.
Kommunala pensionärsrådet
Kommunens pensionärsråd är ett organ för samråd och ömsesidig information mellan kommunen och företrädare för de inom kommunen förekommande riksorganisationerna
Ersättare Lou-Lou Hillstad, lou-lou.hillstad @ sorundanet.se
Kommunala rådet för funktionshinderfrågor
Rådet för funktionshinderfrågor är ett organ för samråd och ömsesidig information mellan kommunen och företrädare för de organisationer som samlar de med funktionsvariation.
Ersättare Lou-Lou Hillstad, lou-lou.hillstad @ sorundanet.se
Administrativ organisation
Föreningens styrelse