HemSorundanet Nynäshamns Transparent Placeholder
kommunparti

Insändare
NynäshamnsPosten

Västerby 2024-08-13

Historiskt att Liberalerna upptäckt Sorunda!

Liberalerna har suttit vid makten i 22 år i vår kommun

 

Bilden visar Nynäshamnspostens logotyp Läs insändaren i Nynäs­hamnsPosten 2024-08-13

 

I en insändare den 17 juli 2024 skriver Mikael Persson (L), kommunalråd, om de historiska satsningarna som nu görs i Sorunda. Vi håller verkligen med om att det är historiskt att Liberalerna äntligen efter 22 år vid makten upptäckt att Sorunda är en del av vår kommun.

Kommunalrådet glömmer bort vad som hänt under dessa 22 år. Liberalerna har haft posten som kommunalråd ända sedan 2002 och har dessutom under 18 år varit ansvarig för vår kommuns byggnader som förskolor, skolor, äldreboenden mm. Som alla vet finns det ett stort behov av att renovera och bygga nytt för flera miljarder kronor, vilket Liberalerna också är ansvariga för. Till exempel har problemen med mögel i Sunnerby förskola och Sunnerbyskolan funnits länge.

Gläntans förskola byggdes på grund av mögelproblemen och en ny Sunnerbyskola måste byggas av samma orsak. Den “nya” Sunnerbyskolan, som även ska ersätta Kyrkskolan, är en tillbyggnad till den gamla och kommer sakna idrottssal. Eleverna hänvisas till Sunnerbyhallen som ligger 900 meter bort, ca 30 minuters promenad fram och tillbaka för barn i förskoleklass och lågstadiet. Speciellt under vintern, kommer promenaderna inklusive att ta på och av kläder stjäla den största delen av tiden för ämnet idrott och hälsa. Självklart hör en idrottssal till en ny modern skola.

Ytterst anmärkningsvärt är också att Liberalerna tillåtit att Sunnerbyskolan under alla år saknat egen matsal. Eleverna har fått använda äldreboendets matsal, som har varit för liten för att eleverna skulle få plats. Eleverna har ätit i omgångar, cirka 20 minuter för varje matlag, för att både köa och äta. Att kasta i sig maten påverkar elevernas skolresultat. De yngre eleverna har inte fått plats i Sunnerbo utan har tidigare ätit i klassrummen. För de äldre på Sunnerbo har det också inneburit att de inte haft möjlighet till de aktiviteter som erbjuds på äldreboenden i andra delar av vår kommun.

Under dessa 22 år har Sorunda fått ca 1 000 nya invånare, en ökning med 20%. Trots denna ökning har inga nya utbildningsplatser tillförts. Tvärtom, Liberalerna har varit med om att lägga ned skolorna i Fagervik och Stora Vika, flytta högstadiet från Sunnerby till Ösmo samt avveckla pedagogisk omsorg i Stora Vika och Norra Sorunda. Totalt har Liberalerna varit med om att ta bort mer än 450 skolplatser från Sorunda. Det kan knappast kallas för att satsa!

Liberalerna profilerar sig som ett parti som värnar skola- och utbildning. I vår kommun har man dock misslyckats; vår kommun har fortfarande efter 22 års Liberalt maktinnehav den lägsta utbildningsnivån i region Stockholm. Dock tackar vi för att Liberalerna äntligen upptäckt de 6 000 invånarna i Sorunda. Det behövs många "satsningar" innan Sorunda kommer i kapp!

För Sorundanet Nynäshamns kommunparti

Per Ranch och Lena Dafgård