HemSorundanet Nynäshamns Transparent Placeholder
kommunparti

Kommunfullmäktige
Nynäshamns kommun

Västerby 2024-08-12

Motion rörande förutsättningarna för “lyktstolpsladdning” i vår kommun

Den 10 februari 2021 lämnade vi in en motion rörande så kallad lyktstolpsladdning i orterna Ösmo och Nynäshamn.1 Lyktstolpsladdning innebär att man kan ladda elfordon som elbilar, elcyklar och elsparkcyklar från vanliga lyktstolpar.

Lyktstolpsladdning möjliggör för boende i flerfamiljshus att skaffa elfordon. Att kunna ladda bekvämt hemma under natten är en förutsättning för en bred övergång till elfordon. Fortfarande är elfordon mycket vanligare hos de hushåll som har möjlighet till laddning hemma under natten.

Bakgrunden till motionen var att ellagen var under omarbetning för att möjliggöra lyktstolpsladdning. Vi bedömde att det fanns en möjlighet för Nynäshamns kommun att tänka framåt och vara ett föredöme när det gäller övergången till ett fossilfritt samhälle. Motionen avslogs av C + KD + L + M + SD i kommunfullmäktige 2021-10-14 med bland annat motiveringen att lagen inte tillåter lyktstolpsladdning. Lagen ändrades mindre än tre månader senare, 2022-01-01.

Yrkande

Utifrån ovanstående yrkar vi:

  1. att förutsättningarna för så kallad “lyktstolpsladdning” bedöms översiktligt för samhällena Ösmo, Stora Vika, Sunnerby och Nynäshamn där flerbostadshus förekommer.

 

För Sorundanet Nynäshamns kommunparti

Per Ranch och Lena Dafgård

 

Bilden visar PDF symbolNynäshamnspostens logotyp Läs motionen som PDF

 

______________________________
1 https://sorundanet.se/2021-02-10/index.html