HemSorundanet Nynäshamns Transparent Placeholder
kommunparti

Kommunfullmäktige
Nynäshamns kommun

Västerby 2024-08-09

Motion rörande förutsättningarna för småskaliga och decentraliserade trygghets- och äldreboenden

Det råder brist på trygghets- och äldreboenden i vår kommun. I kommundelarna Ösmo, Torö och Sorunda har inga nya trygghets- och äldreboenden etablerats de senaste 50 åren. Under dessa år har befolkningen fördubblats i dessa kommundelar vilket innebär cirka 7 000 nya invånare.

Vi föreslår därför att förutsättningarna bedöms för nya småskaliga trygghets- och äldreboenden i dessa kommundelar. Småskaliga trygghets- och äldreboenden skulle höja livskvaliteten för de som bor i dessa kommundelar eftersom de kan behålla sitt sociala nätverk och sin närmiljö. Dessutom skulle trygghets- och äldreboenden i samhället Nynäshamn avlastas.

Det finns gott om småskaliga trygghets- och äldreboenden i Sverige och utomlands. En form är “äldrebyar” där de boende får bo marknära i mindre byggnader. En annan form är kollektivboenden i flerfamiljshus med mindre lägenheter och med gemensamt vardagsrum och kök. Ytterligare en form är större villor där man delar på kök och vardagsrum. Småskaliga, decentraliserade äldrebyar och olika former av kollektivboenden är mycket uppskattade av de boende och deras anhöriga.

Yrkande

Utifrån ovanstående yrkar vi:

  1. att förutsättningarna för småskaliga trygghets- och äldreboenden bedöms översiktligt för kommundelarna Ösmo, Torö och Sorunda
     
  2. att förutsättningarna för småskaliga trygghets- och äldreboenden bedöms översiktligt för samhället Nynäshamn.

 

För Sorundanet Nynäshamns kommunparti

Per Ranch och Lena Dafgård

 

Bilden visar PDF symbolNynäshamnspostens logotyp Läs motionens som PDF