HemSorundanet Nynäshamns Transparent Placeholder
kommunparti

Interpellation till
ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden,
kommunalrådet Maria Gard Günster

Västerby 2024-06-18

Interpellation om Torps avloppsreningsverk

Bakgrund

Kommuninvånare har hört av sig till oss och är oroade för att Torps avloppsreningsverk i Sorunda inte fungerar tillfredsställande. Det har skett en stor befolkningsökning i Sorunda och dessutom är reningsverket i Trollsta nedlagt och avloppsvattnet går istället till Torp. Trollsta har idag bara en pumpstation.

Förutom befolkningsökningen, är det många fritidsboende i Sorunda som har bosatt sig permanent, vilket ökar belastningen. Ytterligare en orsak till ökad belastning är den generationsväxling som pågår i flera tätorter som till exempel Sunnerby-Spångbro och i Grödby. Tidigare har det varit två vuxna som har bott i huset, men när de blir äldre och vill flytta till en lägenhet, har det flyttat in en barnfamilj, som gör att det går åt mer vatten och att mer vatten därför behöver renas.

Vid stora regnmängder är inte kapaciteten tillräcklig i reningsverket i Sunnerby och reningsverket breddar, vilket gör att avloppsvattnet rinner ut orenat i Fituna å. Detta innebär stor fara för Gorrans vattentäkt, som är den enda tillgången till dricksvatten som finns i det här området och dessutom är reservvattentäkt.

Frågor

Med hänvisning till ovanstående, önskar vi ställa följande frågor till ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden tillika kommunalrådet, Maria Gard Günster.

  1. När byggdes avloppsreningsverket i Torp?
     
  2. Hur många VA-abonnenter är avloppsreningsverket i Torp dimensionerat för?
     
  3. Hur många VA-abonnenter har tillkommit sedan avloppsreningsverket i Torp byggdes och hur många VA-abonnenter finns idag?
     
  4. Vilka typer av rening sker i avloppsreningsverket i Torp?
     
  5. Hur säkerställer vår kommun att Gorrans vattentäkt inte blir förorenad på grund av att reningsverket i Torp inte har tillräcklig kapacitet?
     

För Sorundanet Nynäshamns kommunparti

 

 

Lena Dafgård
Ledamot i Kommunfullmäktige
och i Kommunstyrelsen

 

 


Läs som PDF

Hämta och läs som PDF Här kan Du hämta hela dokumentet som PDF-fil… (läs mer)