Hem Sorundanet Nynäshamns
kommunparti
Transparent Placeholder

NynäshamnsPosten
Insändare

Därför behövs ingen landsbygdsberedning

Vi riktar kritik mot planerna på att inrätta en kommunal landsbygdsberedning.

Vår kommun är en utpräglad storstadsnära landsbygdskommun. Hit väljer människor från övriga länet att flytta för att förverkliga sina drömmar om lantliv med eget hus och fritidsintressen som bl.a. hästar, hundar, höns och båtar. Att kunna erbjuda lantliv i kombination med regionens stora efterfrågan på kompetent arbetskraft utmärker vår kommun. När Sveriges Kommuner och Regioner, SKR och Jordbruksverket ska beskriva vår kommun hamnar den i gränslandet mellan land och stad.

En stor del av vår kommuns invånare upplever att de bor på landet, även om de bor i en tätort, småort eller by. Ett bra exempel är valdistriktet “Norra Sorunda” som är vår kommuns näst största valdistrikt utifrån antal väljare. Vi bedömer att alla som bor i “Norra Sorunda” upplever att de bor på landet. Det är troligt att detta även gäller de som bor på Torö. Landsbygden “Norra Sorunda” skiljer sig dock markant från landsbygden “Torö” när det gäller invånarnas livsdrömmar, möjligheter och utmaningar. Därför är det oklokt att slå ihop olika landsbygder till “en landsbygd”.

Därför vill vi i Sorundanet Nynäshamns kommunparti att all kommunal verksamhet och planering genomsyras av ett storstadsnära landsbygdsperspektiv och de olika livsdrömmar, möjligheter och utmaningar som våra invånarna har.

Det som skapar problem för många på de storstadsnära landsbygderna är att vår kommuns politiker har lagt ner skolorna i Stora Vika och Fagervik samt flyttat Sunnerbyskolans högstadium till Ösmo, vilket har resulterat i att 450 elevplatser har försvunnit från Sorunda. Pedagogisk omsorg i Norra Sorunda har lagts ner och nu finns en ambition att göra samma sak i Stora Vika. Fritidsgårdarna på landsbygden har en sporadisk verksamhet och begränsade öppettider i förhållande till fritidsgården i samhället Nynäshamn. Det finns nästan inga gång- och cykelvägar på landsbygderna. För dem på landet som inte orkar med sitt hus längre, finns det nästan inga lägenheter och det saknas även platser på äldre- och trygghetsboende samt LSS-boende.

Sammanfattningsvis bedömer vi att huvudproblemet med att bo och leva på landsbygderna är våra politikers strategi att flytta bort så mycket som möjligt av den kommunala servicen till det perifert belägna samhället Nynäshamn. Därmed avvecklas mycket av den kommunala servicen på de storstadsnära landsbygderna.

Att inrätta en särskild landsbygdsberedning är att förminska landsbygderna och dessutom sopa möjligheter och utmaningar under mattan. Det behövs ingen kostsam landsbygdsberedning med ännu fler politiker som kostar pengar. Problemen och utmaningarna är väl kända. Det är bättre att skattepengarna används till att åtgärda problemen och förbättra möjligheterna för invånarna på landsbygderna i stället för att ha många arvoderade kommunalråd och skapa fler politiska nämnder, beredningar och utskott. Därför säger vi nej till en landsbygdsberedning, som inte ens får fatta beslut.

För Sorundanet Nynäshamns kommunparti

Lena Dafgård

Per Ranch

Läs insändaren i NP

Läs insändaren i NP Här finner Du insändaren i NP… (läs mer)