Hem Sorundanet Nynäshamns
kommunparti
Transparent Placeholder

Insändare i NynäshamnsPosten 2023-01-10

Tallbackaskolan – när snålheten bedrar visheten!

Bättre bygga nytt skolhus än att renovera det gamla

2013 rapporterades det om mögellukt i Tallbackaskolan och B-delen av skolan stängdes på grund av detta 2016. Vår kommun har sedan dess investerat cirka 700 000 kronor i flera expertutredningar. Utredningarna är entydiga; det föreligger stora utmaningar; kreosot i tak och grund, mögel i inner- och ytterväggar, asbest i undercentral och utdömda system för VVS och el.

Dessa utmaningar innebär betydande risker för att budget eller tidplan inte kan hållas. Sunnerbyskolan hade liknande problem och där resulterade renoveringarna i 19 miljoner i “förgäveskostnader” innan de avbröts 2020. Sedan dess har det stått still.

Vi bedömer också att behovet av elevplatser är betydligt större än de få ytterligare elevplatser som renoveringen planeras för. Utifrån detta vill vi att en ny modulbaserad skola med betydligt fler elevplatser byggs. Vi får då ett helt nytt skolhus med lång livslängd, en fast förutsägbar kostnad och en säker tidplan.

Trots ovanstående har C, KD, L, M och SD beslutat att renovera Tallbackaskolan för 39 miljoner kronor. Vi konstaterar att förvaltningen har gjort allt för att lyfta fram utmaningar och risker men tvingas nu hantera detta högriskprojekt.

Vi i Sorundanet är hjärtligt trötta på att konstatera “vad var det vi sa”. Tyvärr tvingas vi nog göra det inom en snar framtid när det gäller Tallbackaskolan.

För Sorundanet Nynäshamns kommunparti

Lena Dafgård

Per Ranch

Läs insändaren i Nynäshamnsposten

Läs insändaren i NynäshamnsPosten Här kan Du läsa insändaren i NynäshamnsPosten… (läs mer)