Västerby 2021-05-19
Särskilt yttrande rörande § 173 / 21 Ansökan till Trafikverket om vägvisning till Sorunda
Sorundanet Nynäshamns kommunparti är positiva till att vägvisningen av Sorunda ses över. Vi lade redan 2007 en Motion avseende skyltning vid kommunens infartsvägar och kommunorter.1 2015 lade vi en Interpellation angående skyltningen av “Sorunda”. 2 I vårt Landsbygdsprogram 2.0 från 20153 föreslog vi en eventuell “turistskyltning” enl. rubricerat ärende. Frågan om vägvisning engagerar många boende i Sorunda och organisationer varför vi under lång tid har varit aktiva i denna fråga.
Vi bedömer det som mycket viktigt att boende och organisationer i Sorunda upplever sig delaktiga i ansökningen till Trafikverket. Namngivning och vägvisning till Sorunda har brustit i hanteringen sedan 1974 då Sorunda kommun slogs ihop med Ösmo kommun och Nynäshamns stad. En tydlig konsekvens av den bristande hanteringen synliggjordes 2005 då vårdcentralen i Sorunda stängdes. Detta drabbade ca 5 400 invånare. 2014 synliggjordes återigen bristerna när Trafikverket förhörde sig hos vår kommun om vägvisning. Vår kommun svarade då “Nynäshamns kommun har inget att erinra mot Lantmäteriets angivelse på hur geografiska mål och inrättningar skall vägvisas och sättas upp”.
Bristande hantering och sammanblandning av begrepp som trakt, ort, bygd, församling, socken, distrikt, etc. har skapat oreda i vår kommuns administration och frustration hos de boende. Därför är det viktigt att namngivning och vägvisning av Sorunda fortsättningsvis hanteras korrekt och långsiktigt hållbart.
För att undvika ytterligare förvirring och frustration bedömer vi att namngivning och vägvisning bör ansluta till de benämningar som redan används av boende, lokala organisationer / föreningar samt myndigheter som t.ex.
- Lantmäteriet använder benämningen trakt
- SCB använder benämningen distrikt
- Valmyndigheten använder benämningen valdistrikt; Sorunda S, Mellersta Sorunda och Sorunda N
- Svenska kyrkan använder benämningen församling
- Nynäshamns kommun använder benämningen kommundel och rektorsområde
- Sorunda hembygdsförening använder benämningen socken (i historiska beskrivningar och sammanhang - socken ersattes 1863 med benämningen kommun).
Sammanfattande bedömning
Vår sammanfattande bedömning är att det kan finnas positiva aspekter förknippade med ärendet. Dock bör följande beaktas:
- att boende och organisationer i Sorunda involveras i processen
- att berörda myndigheter och organisationer som t.ex. Lantmäteriet, SCB, Valmyndigheten, Sorunda församling, Sorunda hembygdsförening involveras som remissinstanser
- att alternativen för vägvisning av turistiskt intressanta mål bör jämföras d.v.s. “turistväg”, “turistområde” och “landmärke”
- att en uppskattning av ytterligare kostnader förknippade med marknadsföring av turistområdet dit vägvisning ska ske.
Yrkande
Utifrån ovanstående yrkar vi på återremiss av ärende i syfte:
- att involvera boende och organisationer i Sorunda
- att berörda myndigheter och organisationer involveras som remissinstanser
- att alternativa vägvisningar jämförs
- att en kostnadsuppskattning görs på ytterligare kostnader förknippade med marknadsföring av turistområdet dit vägvisning ska ske.
För Sorundanet Nynäshamns kommunparti
Per Ranch
Ersättare i kommunstyrelsen
i samhällsbyggnadsnämnden,
samt ledamot i kommunfullmäktige
1 Se bilaga 1 och https://sorundanet.se/2007-01-10/ läs mer
2 Se bilaga 2 och https://sorundanet.se/2015-11-08/ läs mer
3 Se bilaga 3 och https://sorundanet.se/2015-11-05/ (se sida 6) läs mer
Bilagor:
Bilaga 1 Motion avseende skyltning vid kommunens infartsvägar och kommunorter.”... läs mer
Bilaga 2 Interpellation angående skyltningen av “Sorunda”... läs mer
Bilaga 3 Sida 6 från Landsbygdsprogram 2.0 2015-11-05... läs mer