Kommunfullmäktige
Nynäshamns kommun
Västerby 2021-03-09
Motion rörande utbildning i “territoriell maktordning och urban norm”
Bakgrund
Vi i Sorundanet Nynäshamns kommunparti vill se en framtid där alla platser och människor tillåts berika hela vår kommun utifrån olika förutsättningar och värden. Vi vill att hela vår kommun är den attraktiva platsen där alla vill växa upp, leva och bli gamla.
Vår kommun är en utpräglad storstadsnära landsbygdskommun dit många storstadsbor väljer att flytta för att bo och leva nära naturen. Trots detta upplever vi ofta att förtroendevalda och tjänstepersoner har begränsad förståelse för, inte har tillräckliga kunskaper om och är ovana vid att resonera kring landsbygdens möjligheter och utmaningar. Detta har också blivit tydligt i resonemangen kring den nya översiktsplanen, ÖP:n. Utgångspunkten är att “staden” är normen, d.v.s. idealet. “Staden” är det eftersträvansvärda och om det inte stämmer med hur det ser ut och fungerar i “staden”, då är det landsbygden som det är fel på. Till exempel, om det är mer än en km till pendeltåget, då kan man inte bygga där och om det är 1-2 km till mataffären, då går det inte heller att bygga där o.s.v. I resonemangen står “staden” för det hållbara och goda livet.
I dagens forskning finns en teoribildning om territoriell maktordning vars utgångspunkt är att staden är norm. Teoribildningen kan jämföras med genusordningen då det rör sig om maktstrukturer som gynnar en viss grupp av platser och därmed en viss grupp av människor. Makt förstås ofta som resurser, men makt kan också handla om möjligheterna att sätta dagordningen för vilka frågor som ska diskuteras och vilka beslut som ska tas. Makt kan även handla om tolkningsföreträde, om att avgöra vad som är möjligt att ifrågasätta och vad som är så normalt att det nästan inte går att diskutera. Se bilaga 1 för mer info.
Flera forskningsrapporter visar hur territoriell maktordning och urban norm menligt skadar utvecklingen av landsbygden generellt. 1, 2 Vi bedömer att även vår kommun skadas och hindras i sin utveckling, varför vi vill att förtroendevalda och tjänstepersoner får möjlighet att utbilda sig rörande territoriell maktordning och urban norm samt normkritiskt tänkande. Detta kan ske i seminarieform med föreläsning och praktiska övningar.
Syfte
Syftet med motionen är att förbättra utvecklingen av hela vår kommun genom att förtroendevalda och tjänstepersoner får kunskap, förståelse och medvetenhet rörande territoriell maktordning och urban norm samt verktyg för normkritiskt tänkande.
Yrkande
Vi yrkar:
- att samtliga förtroendevalda och tjänstepersoner utbildas i territoriell maktordning och urban norm samt normkritiskt tänkande t.ex. i seminarieform med föreläsning och praktiska övningar.
För Sorundanet Nynäshamns kommunparti
Lena Dafgård
Ledamot i Kommunfullmäktige,
i Kommunstyrelsen
samt i Barn- och utbildningsnämnden
Per Ranch
Ledamot i Kommunfullmäktige,
ersättare i Kommunstyrelsen
samt ersättare i Samhällsbyggnadsnämnden
Bilaga 1: Mer om territoriell maktordning och urban norm.
1 “Ett urbant tolkningsföreträde?”, En studie av hur landsbygd skapas i nationell policy. Malin Rönnblom, Umeå centrum för genusstudier, Umeå universitet 2014, ... läs rapporten
2 “Den urbana normen”, En intersektionell diskursanalys av planeringens föreställningar om stad och l andsbygd i Skåne, Lund och Östra Göinge, Therese Svensson, Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi, Lunds universitet 2015, ... läs rapporten