Västerby 2016-08-15
Foto: Kozley
Lekeberg blev egen kommun 1995
Gerhard Olsson (C) berättar om erfarenheterna av att bilda ny kommun.
– Lekeberg ingick tidigare i Örebro kommun men demokratin fungerade dåligt i den stora kommunen. Till slut lyckades vi få till en folkomröstning i frågan om att bilda en egen kommun. Det blev en Ja-sida och en Nej-sida.
Nej-sidan körde med skrämselargument.
– Ekonomin skulle bli sämre, allt skulle bli dyrare, servicen skulle bli sämre, kommunen skulle bli för liten etc. Ja-sidan drev frågor om bättre demokrati, närhet till beslutsfattare och fler investeringar. Politikerna skulle ha större kunskap om de lokala förhållandena.
Folkomröstningen blev en storseger för Ja-sidan och 1 januari 1995 blev Lekeberg en egen kommun.
Hur blev det sedan?
– Det blev många stora satsningar; Ett torg med apotek, polis och systembolag. Fjärrvärme i centralorten Fjugesta efter bara några år. Flera äldreboenden byggdes, senare också en högstadieskola. Ingen av dessa investeringar hade varit på tal innan kommunen bildades. Skattepengarna stannade nu i Lekeberg.
– De som var emot att Lekeberg skulle bli egen kommun är nu lika engagerade som Ja-sidans företrädare i kommunen. Någon rörelse för återgång till Örebro har inte uppstått. Alla är överens om att allt som nu hänt i Lekeberg, det hade aldrig blivit av om vi varit kvar i Örebro kommun.
Gerhard Olsson (C) Lekebergs kommun Ordförande i Ja-kommittén för egen kommun. Kommunstyrelseordförande i kommunen när den startade.